Waarom elke leraar een blog zou moeten hebben

Digitale portfolio’s zijn heden ten dage een hot topic. Ze geven leerlingen de kans om authentieke auteurs te zijn en hun leertraject vast te leggen. Één van de eenvoudigste manieren om een digitaal portfolio te maken is in een blog. Maar laat je niet verrassen: een blog is ook één van de krachtigste tools die een leerling kan hebben om zijn leren te documenteren. Op een blog kan je zowat alles kwijt: platte tekst maar ook afbeeldingen, video en andere online inhouden.

Geef het goede voorbeeld

Als we het erover eens zijn dat een blog een power tool is voor leerlingen, waarom omarmen we het medium dan niet zelf als leraar? Ik wil dan ook een sterk pleidooi houden om leraars aan het bloggen te zetten.

Is de dag van een leraar nog niet vol genoeg? En nu wil je dat we ook nog een blog online gaan zetten?!

Als we willen dat onze leerlingen online publiceren, moeten we dat zelf ook doen. Laat me toe om enkele redenen op te sommen waarom dat een goed idee is.

1. Deel je passie

Jij bent een expert en je toont jouw expertise elke dag in de klas met je leerlingen. Ik vind het frappant te merken hoe weinig leerkrachten hun werk en ervaringen delen met collega’s, laat staan delen buiten de school. In Vlaanderen moeten leerkrachten elke les rapporteren wat ze gedaan hebben met het oog op inspecties. Veel leerkrachten vinden dit overbodige administratie. Waarom maken we dit niet zinvoller door dit ook buiten de schoolagenda te delen? En er kan ook meer gedeeld worden: wat werkte en wat niet, heb je ergens een boeiende nascholing gevolgd, toon het werk van je leerlingen en andere dingen waar jij trots op bent. Stellen dat je niet interessants te delen hebt is onzin.

2. Reflectie

Voor mij persoonlijk is het schrijven van een blogpost een manier om te reflecteren over mijn werk. Ik wil voor mezelf evalueren waar ik mee bezig ben, hoe ik dingen aanpakte en vooral waarom ik dingen doe. De feedback die ik daarbij van lezers krijg is een vitaal deel van dit reflectieproces.

Wat me nog het meest helpt, is dat ik ook feedback krijg van mensen die buiten mijn onderwijscocon leven.

Op school krijgen we dagelijks een massa indrukken en ideeën toegeschoven. Zo veel dat ik ’s avonds nood heb om mijn hoofd “lege te maken”. Schrijven zorgt ervoor dat ik even kan reflecteren en bovendien die ideeën deftig registreer voor later.

3. Professionele ontwikkeling

Ik schrijf niet alleen, ik lees ook veel. Dat is een logisch gevolg van het maken van een blog. Uiteraard lees ik veel educatieve content, zowel in het Engels als Nederlands.

4. Breid je netwerk uit

Ik vermeldde daarnet de onderwijscocon al. Online publiceren en delen met de wereld doorbreekt die. Als ik een tweet stuur met een nieuw artikel bereik ik daarmee een immens potentieel publiek. Heel wat van de volgers ken ik persoonlijk en sommigen heb ik ook al mogen ontmoeten maar de overgrote meerderheid van de mensen uit mijn persoonlijk leernetwerk hebben namen die beginnen met een ‘@‘. Waarschijnlijk is het uitbouwen van dit globale netwerk wel het meest waardevolle aan bloggen.

Hoe begin je er nu aan?

Mijn blog staat op een zelf-gehost domein en gebruikt het platform WordPress. Om artikels te schrijven, gebruik ik iWriter Pro (op iOS en macOS). Ik heb deze app gekozen o.w.v. zijn cleane interface, zijn mogelijkheid om te syncen tussen al mijn toestellen en omdat-ie markdown ondersteunt (zoek dat maar eens op met Google, je zal er weg van zijn).

Als je op zoek bent naar een “Bloggen voor dummies”-oplossing, kijk dan eens naar wordpress.com of blogger.com

afbeelding: pexels.com – licentie: CC0

Scroll to top