GAM 101_01: Inleiding

Waarom GAM gebruiken?

Voor mij staat de afkorting GAM voor Google Apps Magic.
Het zal je leven als Google administrator (of het nu in G Suite, Google Workspace of de naam die Google volgende week bedenkt is) heel wat aangenamer maken. Vanuit een spreadsheet of database operaties in bulk uitvoeren op je Google-domein zal je veel tijd en onnodige saaie repetitieve taken besparen. Daarnaast kan je ook meer doen dan wat je via de admin-pagina van je Google-domein kan zoals o.a. afspraken rechtstreeks in de agenda van een gebruiker inplannen of Google Classroom-omgevingen aanmaken.

Wat is GAM?

GAM staat voor Google Apps Management en is een command line tool om je Google-domein te beheren. Het programma wordt geschreven en onderhouden door jayOlee en kan je terugvinden op zijn GitHub Je installeert het lokaal op een computer (Linux, macOS, Windows) of remote op een machine die in de cloud staat. Dat laatste geeft het voordeel dat je er overal (mits internettoegang) aan kan werken. GAM is dus géén onderdeel van je Google-domein! Het is een extra programma waarmee je je Google-domein gaat beheren.
Een command line tool, wat is dat? Moet ik dat kennen?
Zoals de naam al zegt is het een programma waarmee je commando’s in tekstvorm uitvoert. In GAM begint zo elk commando met “gam”, gevolgd door wat GAM moet uitvoeren. Een voorbeeld van zo een “lijntje”:

gam create user jan.peeters@mijndomein.com firstname Jan lastname Peeters password TijdelijkWachtwoord1!

Het commando spreekt voor zich: maak een gebruiker aan met een mailadres, voornaam, achternaam en éénmalig wachtwoord.

Hoe GAM gebruiken?

Dit wordt een reeks van tutorials om met GAM aan de slag te gaan. In de eerste plaats zal ik de installatie van GAM in de cloud uitleggen.
We gaan eenvoudige commando’s leren die je rechtstreeks in de CLI (Command Line Interface) kan gebruiken, maar ook snel bulkoperaties leren om reeksen commando’s uit te voeren.
Informatie om je commando’s te voeden zullen we uit spreadsheets halen, maar ook uit een database (die op haar beurt gevoed wordt vanuit bv. een elektronische leeromgeving).

Veel succes!

Leave a Reply

Scroll to top